Новини

Министър Пулев: Предстои финансова инжекция от над 1 млрд. лв. за малки и средни предприятия за следващите 6 месеца

Актуално Дата: 22.01.23

Още през март фирмите ще получат първите пари по ПВУ за технологична модернизация, увери министърът на иновациите и растежа

В началото на февруари започва кандидатстването по процедурата за ВЕИ за фирмите 

Финансова инжекция от над 1 млрд. лв. за малките и средни предприятия предстои през следващите няколко месеца до средата на годината. Средствата са по 7 различни процедури от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и двете европрограми към МИР. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в „Неделя 150“ по БНР.

Той подчерта, че най-очакваната мярка по Плана по линия на Министерството е процедурата за ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия, която е с бюджет от 200 млн. лв. „Имаме огромен интерес от страна на бизнеса  към нея. С мярката ще помогнем на малкия и средния бизнес да произвеждат енергия за собствени нужни, не се предвижда енергията да се препродава. Общественото обсъждане на процедурата приключи с 120 въпроса, които ще бъдат отразени“, заяви министърът. Той допълни, че срокът за кандидатстване ще се удължи – от два на три месеца. На въпрос дали може да бъде увеличен бюджетът на тази мярка за ВЕИ, той обясни, че за да се увеличи, трябва увеличението да бъде компенсирано от други процедури.

„В момента тече процес на договаряне с одобрените 953 фирми по първата процедура от ПВУ – „Технологична модернизация“. Още през март ще започват първите авансови плащания и средствата ще тръгнат към малките и средни предприятия, които са отговорили на критериите“, каза още министър Пулев.

„Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и работи. Много е важно това послание да стигне до хората, до малките и средни предприятия. С екипа обиколихме всяка област в държавата. Тези средства са за компаниите във Видин, Велико Търново, Пазарджик, във всяка област. Не са за една клика от обичайно заподозрени“, заяви Пулев.

Министърът каза още, че с мобилните приемни в цялата страна е стигнала информацията за възможностите за кандидатстване на малкия и среден бизнес. „Активирахме всяка област и имаме одобрени проекти от цяла България. Планът за възстановяване е много важен инструмент за подкрепа на бизнеса, но не е единствен. Получихме одобрение на 10 от 10 европрограми за 20 млрд. по структурните фондове“, добави Пулев и подчерта, че при встъпване в мандат на Служебния кабинет са заварили 0 одобрени европрограми за 0 лв.

Той уточни, че по линия на Министерството на иновациите и растежа са одобрени в Брюксел 2 програми. Едната е „Програма за конкурентоспособност и иновациите в предприятията“ (ПКИП) с бюджет 3 млрд. лв. Другата е Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ) с бюджет 2 млрд. лв. „ПНИИДИТ е интересна, важна и иновативна програма, която слага акцент на връзката между изследователски центрове, университети и бизнеса“, добави още той.

В заключение министърът каза, че България вече има стартъп-виза и ще може да се привличат инвеститори извън ЕС да развиват високи технологии в България, като 4 правителства в продължение на 5 години са правили неуспешни опити да въведат стартъп-визата. „Радвам се, че нашият екип успя и благодаря на НПО-сектора за подкрепата“, подчерта още Пулев.