Новини

Калин Маринов, МИР: До дни стартира процедура за 200 млн. лв. за изграждане на собствени ВЕИ мощности за бизнеса

Актуално Дата: 13.02.23

По мярката ще могат да кандидатстват микро-, малки и средни предприятия

„До дни предстои да бъде обявена процедурата за изграждане на ВЕИ мощности за производство, съхранение и собствено потребление на електроенергия. Това е третата мярка за подкрепа на бизнеса от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), бюджетът й е 200 млн. лв.“, съобщи Калин Маринов, заместник-директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) във второто издание на Подкаста за иновации и растеж на Министерството на иновациите и растежа.

Микро-, малки и средни предприятия от различни сектори ще могат да кандидатстват за безвъзмездно финансиране от максимум 1 млн. лв. за изграждане на мощности до 1 MWh. Съфинансирането ще бъде до 50%. Произведеният ток от ВЕИ системите няма да може да се продава или връща в електроразпределителната мрежа най-малко 5 г. след приключване на проектите. По думите на Калин Маринов, интересът от страна на бизнеса към процедурата ще бъде голям.

„Това, което отличава тази процедура за ВЕИ от останалите в Плана за възстановяване и устойчивост, е задължението да се инсталират съоръжения за съхранение на енергията. Целта е да насърчим предприятията да я използват възможно най-ефективно. Наясно сме, че токът от възобновяеми източници няма да може да покрие всички производствени нужди, затова е важно да се разпределя за часовете и сезоните без достатъчно слънчева светлина“, каза още Маринов. Според него компаниите ще станат по-самостоятелни от свободния пазар на електроенергия и ще намалят разходите си.

По думите му, предстои да бъдат отворени и други процедури за енергийна ефективност и възобновяема енергия по линия на МИР за бизнеса у нас. „По Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ например ще има възможност за комбинация от грантове и финансови инструменти, с които фирмите трайно да намалят сметките си“, заяви заместник-директорът на ГД ЕФК.

Припомняме, че на 2 февруари за обществено обсъждане бе обявена и процедурата „Кръгова икономика“ по НПВУ. Мярката е с бюджет 180 млн. лв., като по нея ще могат да кандидатстват микро-, малки, средни и големи предприятия.  „С нея ще подкрепим предприятията да внедрят в производствата си оборудване, с което да намалят отпадъците и средствата за депонирането им, а от остатъчния материал да произвеждат нови продукти“, каза още Калин Маринов.